Kolesarjenje

Golte so že dolgo privlačen cilj kolesarjev, ki se v planota podajo iz različnih smeri iz Mozirja, Ljubnega ali Smrekovca. Planina je izziv tako za gorske kolesarje, kot tudi za cestne kolesarje, ki se lahko po novo asfaltirani cesti iz smeri Mozirja pripeljejo do Alpskega vrta. Pot od Mozirja do vrta je dolga 17 km, pri tem je 1050 m višinske razlike

Med tradicionalnimi prireditvami je tudi Kolesarski vzpon na Golte.

GORSKO - KOLESARSKE POTI PO GOLTEH IN OKOLICI
 

G1 - GOLTE - SMREKOVEC Dolžina: 7,3 km | Čas vožnje: 1,5 ure 

Opis poti:
Atraktivna kolesarska tura, primerna za gorske kolesarje, ki uživajo v kolesarjenju po gozdih cestah. Na poti boste občudovali lepe razglede na Kamniško – Savinjske Alpe. Smrekovec je hribovje, edino v Sloveniji vuklanskega nastanka. Na cilju se nahaja planinski dom, z odlično ponudbo jedi. Priporočamo tudi vzpon na vrh Smrekovca (30 min od koče). Povratek na Golte po isti poti. Lahko pa kolesarsko turo nadaljujete v smeri proti Termam Topolšica in Velenju, ali v smeri Ljubno ob Savinji ali v smeri Raduhe.

Itinerar:
Odhod iz Hotela Golte, vožnja mimo Alpskega vrta na Golteh. Sledi kratek vzpon po progi Beli zajec in vožnja čez pašnik do Starih stan. Vožnjo nadaljujete po gozdni cesti, čez Kal in nadaljujete dalje v smeri Smrekovca. Ko prispete do križišča zavijte v smeri Koča na Smrekovcu. Sledi kratek vzpon do koče.

Podatki o poti:

 • Tip kolesa: gorsko kolo ali treking kolo
 • 180 vm vzpona, 190 vm spusta
 • Tip terena: razgiban teren
 • Težavnost: srednje zahtevna pot
 • Tip poti: kolovoz, gozdna cesta
 • maksimalen naklon: 30%

Zanimivosti ob poti:

Ob poti boste srečevali tipične kraške pojave v krajinskem parku Golte, drugi del poti prevozite po Smrekovškem pogorju, ki je vulkanskega nastanka. Na Smrekovcu je odprt planinski dom, ki ponuja odlično kulinariko. Priporočamo še peš vzpon do vrha Smrekovca, ki nudi čudovit razgled na Golte in okolico. 


 

G2 - STARI STANI - VISOČNIK - LJUBNO OB SAVINJI - REČICA OB SAVINJI Dolžina poti: 32 km, Čas vožnje: 2,5 h

Opis poti: 
Kolesarska turo povezujemo s spoznavanjem okoliških visokogorskih kmetij in lokalne kulinarike. Atraktivna krožna pot, ki pelje mimo kmetije Visočnik in splavarske zakladnice Ljubnega ter se preko Rečice ob Savinji vrača v smeri Golte.

Itinerar: 
Izhodišče pot so Stari Stani. Po makadamski gozdni cesti se rahlo spuščate in uživate v prijetni vožnji. Prvi postanek je kmetija Visočnik, kjer priporočamo pokušino gornje savinjskih dobrot, domačega želodca, sira, toukca (jabolčno vino) ter ogled ene najstarejših kašč v Sloveniji. Pred odhodom priporočajo najavo obiska. Od kmetije sledi vožnja mimo kmetije Kladnik in Ročnik, ter nato spust po afaltirani cesti v smeri Ljubnega. V centru Ljubnega priporočamo ogled muzeja splavarstva, ogled skakalnic. V ljubnem se lahko ohladite tudi v Savinji. Nadaljujete vožnjo v smeri Rečice ob Savinji in v kraju Grušovje zavijete desno, prečkate reko Savinjo in kolesarite v smeri Rečice. V Rečici lahko nadaljujete pot v smeri Nazarij ali se vračate v smeri Radegunde. 

Podatki o poti:

 • Tip kolesa: gorsko kolo ali treking kolo
 • 60 vm vzpona, 1150 vm spusta
 • Tip terena: razgiban teren
 • Težavnost: srednje zahtevna pot
 • Tip poti: kolovoz, gozdna cest, afalt

Zanimivosti ob poti: kmetija Visočnik s staro kaščo, flosarski muzej Ljubno, skakalnica na Ljubnem, reka Savinja, Zbirka mašnih plaščev v Radmirju, Brinčev mlin Rečica ob Savinji


 

G3 - SMREKOVEC - LJUBIJA - LEPA NJIVA - MOZIRJE - GOLTE Dolžina ture: 21 km, Trajanje vožnje: 2,5 ure
Opis poti:
Atraktivna kolesarska tura za tise, ki želijo uživati na kolesu, predvem v spustu. Pot je lahko nadlajevanje poti z Golte do Smrekovca. Na poti priporočamo ogled izvira potoka Ljubije in okrpčilo v ribogojnici na kosilu. Pot zaključite v Mozirju oz. v Radegundi, kjer je spodnja postaja nihalke. V hotelu Golte se lahko okrepčate ali sprostite v wellness centru.

Itinerar:
Kolesarska tura z izhodišem na Smrekovcu. Trasa je v večjem delu enostaven do srednje zahteven spust. Uživali boste v hladu gozda, ki ga ustvarjajo mnogi vodni protiko. Na pol poti priporočamo ogled izvira potoka Ljubije, ki je glavni vodni vir za Šaleško dolino. Hoje od rampe do izvira je 5 min. Pot nadaljujete po dolini vse do Mozirja, pot je prijetna in brez prometa. Zadnji del poti je asfaltiran, prvi del poti je gozdna cesta. Priporočamo postanek v ribogojnici v Lepi njivi, kjer ponujajo sveže pečene ribe ali dobrote Zg. Savinjske doline. Ko prispete v Mozirje sledice tablam za Golte. Pot zaključite na spodnji postaji nihalke na Golte. Pot lahko povežete s turo Golte – Smrekovec, kjer je bilo tudi izhodišče poti.
 

Podatki o poti:

 • Dolžina ture: 21 km
 • Vzpon/ sput: 160 vm vzpona, 980 vm spusta
 • Tip terena: razgiban teren
 • Težavnost: enostavno – srednje  zahtevna pot
 • Tip poti: kolovoz, gozdna cesta
 • Priporočljiv tip kolesa: gorsko kolo ali treking kolo

 

Zanimivosti ob poti:

mnogi vodni izviri s pitno vodo, na Smrekovškem hribovju čez poletje mnogo borovnic in gob, v Belih vodah izvir potoka Ljubije, v Lepi njivi atraktivne stare posesti, ribogojnica, v Mozirju stari trg, v Radegundi spodnja postaja nihalke na Golte


 

G4 - SMREKOVEC - TERME TOPOLŠICA - ŠOŠTANJ - VELENJE - ŠMARTNO OB PAKI - RADEGUNDA  

Opis poti: Atraktivna kolesarska tura z izhodiščem na Smrekovcu (ali na Golteh). Priporočamo jo za celodnevni izlet, z obiskom termalnega kopališča Terme Topolšica, obisk Velenja in njegovih znamenitosti, ter povratek v smeri spodnje Savinjske doline ali skozi Šmartno ob Paki in ob Savinji nazaj do spodnje postaje nihalke.

Itinerar:
Začetna točka ture je Smrekovec (ali Golte). Od Smrekovca se spustite po gozdni cesti do križišča, ki pelje tudi v smeri Črne na Koroškem. Nadaljujete vožnjo navzdol v smeri Belih vod. V kraju Florjan se priključite na asfaltirano cesto in nadaljujete smer vožnje proti Topolšici. Pred termami imajo ureja parkirišča za kolesa. Priporočamo tudi obisk lončarskega ateljeja Bahor v neposrednji bližini ali sprehod po kateri od pohodniških poti. Nadaljujete vožnjo v smeri Šoštanja in Velenja. Pazljivo v prometu. V Velenju zaokrožite okrog Velenjskega jezera in peljete mimo manjšega Škalskega jezera  Pot čez center mesta je zanimiva z zgodovinskega in arhitekturnega področja. Iz Velenja se peljete nazaj proti Šoštanju in v Pesjem v krožišču zavijete proti Mozirju. V kraju Gorenje zavijete v smeri Šmartno ob Paki in nato v smeri Letuša in nato proti Mozirju. V Mozirju zavijete v drugem krožišču nazaj v smeri Golte. 

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 53 km
 • Vzpon/ sput: 600 vm vzpona, 750 vm spusta
 • Tip terena:  razgiban teren
 • Težavnost:  srednje zahtevno
 • Tip poti: makadamska cesta in asfaltirana cesta 
 • Priporočljiv tip kolesa: treking ali gorsko kolo
Zanimivosti ob poti: Koča na Smrekovcu, Terme Topolšica, Keramika Bahor - prodajni atelje, Šoštanj - TEŠ, Muzej Usnjarstva Šoštanj, Velenje jezero, Titov spomenik, Velenjski grad
 
G5 - MOZIRJE - BELE VODE - ČRNA NA KOROŠKEM Dolžina poti: 29 km, Čas vožnje: 3 ure

Opis poti: Kolesarska pot povezuje Zg. Savinjsko dolino in Koroško. Pot je srednje zahtevna in jo poročamo dobrim rekreativnim kolesarjem.

Itinerarij:
Pot začnete v Mozirju in v krožišču zavijete v smeri Bele Vode. Kmalu prispete na križišče in nadaljujete v smeri Florjan. Vožnjo nadaljujete po makadaski cesti v smeri Črne na Koroškem

Podatki o poti:

 • Tip kolesa: gorsko kolo ali treking kolo
 • 820 vm vzpona, 580 vm spusta
 • Tip terena: razgiban teren
 • Težavnost: srednje zahtevna pot
 • Tip poti: kolovoz, gozdna cesta, afalt
Zanimivosti ob poti: 

 

G6 - ČRNA NA KOROŠKEM - SOLČAVSKA PANORAMSKA CESTA - LOGARSKA DOLINA Dolžina poti: 40 km. Čas vožnje: 3,5 h

Opis poti:
Pot, ki predstavlja najslikovitejšo pokrajino Zg. Savinjske doline. Iz osrčja Koroške se boste po najlepši panoramski cesti v Sloveniji pripeljali nad Logarsko dolino. Vsak kilometer vzpona se bo izplačal. Pot zaključite v Logarski dolini. 

Itinerar:
V Črni na Koroškem zavijete v smeri Solčavske panoramske ceste in nadaljujete pot v smeri Podoljševe. Celotna pot je utrjeni makadam. Ko prispete na razpotje zavijete v smeri Logarske doline. Sledi spust v dolino. V Solčavi zavijete v smeri Logarske doline. Peljete mimo zapornice v smeri Slapa Rinka. 

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 40 km
 • Vzpon/ sput: 1380 vm vzpona, 960 vm spusta
 • Tip terena:  razgiban teren
 • Težavnost:  srednje zahtevno
 • Tip poti: makadamska cesta in asfaltirana cesta 
 • Priporočljiv tip kolesa: treking ali gorsko kolo
Zanimivosti ob poti: Črna na Koroškem, Solčavska panoarmska cesta, najvišja ležeča kmetija Bokovnik, cerkev na Podoljševi, Solčava, Plesnik, Na razpotju, Logarska dolina, Slap rinka

 

G7 - ŠMIHEL - LEPA NJIVA - IZVIR LJUBIJE Dolžina poti: 3 km, Čas vožnje: 20 min
Opis poti: 
Pot je povezovalna trasa med večimi kolesarskimi smermi. Lahko jo prevozite in obiskujete mnoge kmetije in kmečke turizme, se odate do izvira potoka Ljubije, ali pa križišče v Lepi njivi izkoristite za nadaljno raziskovanje kolesarskih poti.

Itinerar:
Izhodišče je gorska vasica Šmihel nad Mozirjem. Iz centra vasi se rahlo povzpnete do križišča, ki pelje na Golte ali v smeri kmetij. Izberete smer desno in nadaljujete po cesti. Sledi spust do Lepe njive. Prispeli boste do vodnega zajetja Ljubija, kjer priporočamo postanek in sprehod do izvira potoka. Nato priporočamo enostavno vožnjo do Mozirja, skozi dolino. Ob poti bo mnogo zanimivih točk za postanek in okrepčilo.

Podatki o poti:

 • Tip kolesa: gorsko kolo ali treking kolo
 • 40 vm vzpona, 150 vm spusta
 • Tip terena: razgiban teren
 • Težavnost: enostavna pot
 • Tip poti:  gozdna cest, afalt
Zanimivosti ob poti: vasica Šmihel, cerkvica v Šmihelu, kmetije, izvir Ljubije, ribogojnica, Mozirje, stari trg v Mozirju

 

G8 - GOLTE - REČICA OB SAVINJI (KOLESARSKA TRANFERZALA) Dolžina poti: 13 km, Trajanje vožnje 1,5 h

Opis poti: Golte so povezane tudi z gorsko kolesarsko tranferzalo. Po pelje po makadamski cesti, mimo mnogih kmetij. Nudi lep razgled na Menino planino. Pot vas pelje v Rečico ob Savinji, kjer lahko nadaljejujete v smeri začrtane tranferzale ali se vračate nazaj v Žekovec, na spodnjo postajo nihalke,

Itinerar:
Trasa poti se prične na Golteh in po kratkem spustu in vožnjo pod traso nihalke, pred ostrim levim ovinkom zapelje v gozd. Vožnjo nadaljujete po gozdni cesti in na križiču s cesto, ki vodi proti kmetiji zavijete desno. Na naslednjem križišču zavijete, peljete ponovno mimo kmetije in nadaljujete spust v Rečico ob Savinji. Pot vas vodi mimo velikega kamnoloma. Ko prispete na avfaltirano cesto v Rečici, lahko zavijete levo v smeri Golte ali desno v smeri Rečice in nadaljujete proti cilju etape traferzale na Menino planino.

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 13 km
 • Vzpon/ sput: 0 vm vzpona, 100 vm spusta
 • Tip terena:  spust
 • Težavnost:  srednje zahtevno
 • Tip poti: gozdna makadamska cesta 
  • Priporočljiv tip kolesa: treking ali gorsko kolo
Zanimivosti na poti: nihalka Golte, Alpski vrt Golte, visokogorske kmetije, Rečica ob Savinji s parangerjem v centru mesta.
 
G9 - GOLTE - KUGLER - RADEGUNDA Dolžina pti: 9 km, Čas vožnje: 30 min

Opis poti:
Pot je primerna za gorska kolesa. Na poti z Golt v dolino priporočamo odcep v smeri proti kmetiji Kugler. Pot je delno asfaltirana in delno makadamska cesta.

Itinerarij:
Pot pričnete na Golteh in se spustite v smeri Šmihela. Na pol poti, kmalu za kamnolomom zavijete ostro desno. Sledi kratek spust in razpotje kjer zavijete na afaltirani del ceste. Sledi strmi spust in lep razgled na Golte, cerkev Sv. Radegunde. Ponovno se priključite v gozd in na makadamsko cesto. Na razpotju zavijete desno in peljete po afaltirani cesti do spodnje postaji nihalke.

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 9 km
 • Vzpon/ sput: 0 vm vzpona, 880 vm spusta
 • Tip terena:  spust
 • Težavnost:  srednje zahtevno
 • Tip poti:  makadamska cesta  in afaltirana cesta
 • Priporočljiv tip kolesa: treking ali gorsko kolo
Zanimivosti na poti: Alpski vrt Golte, cerkev Sv. Radegunde, spodnja postaja nihalke.
   

 

C1 - RADEGUNDA -  REČICA OB SAVINJI - NAZARJE - MOZIRJE - RADEGUNDA Dolžina poti: 15 km, Čas vožnje: 1,5 ure

Opis poti: 
S kolesom spoznajte bližnje kraje, ki dajejo prepoznavni znak turizma na tem območju. Rečica je poznana po svojem prangerju, Nazarje bo Frančiščanski cerkvi kjer domuje red Klaris, muzejem lesarstva in gozdarstva, 

Itinerarij:
Pot pričnete na spodnji postaji nihalke. Po kratkem spustu zavijete desno preko mosta. Kratek vzpon in sledi spust v Rečico ob Savinji. Prečkate most in peljete  v smeri Nazarij. Priporočamo postanek pri Muzeju lesarstva in gozdarstva na gradu Vrbovec. Nato dalje vozite v smeri Mozirja, kjer se pripeljete mimo Mozirskega gaja, kamor priporočamo vstop in ogled.

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 15 km
 • Vzpon/ sput: 180 vm vzpona, 180 vm spusta
 • Tip terena:  razgiban teren
 • Težavnost:  enostavno 
 • Tip poti: afaltirana cesta
 • Priporočljiv tip kolesa: cestno, treking ali gorsko kolo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C2 - RADEGUNDA - GOLTE
(KRALJEVSKA ETAPA)
Dolžina poti: 16 km, Čas vožnje: 1 ur1
Opis poti:
trasa od Radegunde na Golte je trasa aktraktivnih dirk po Sloveniji in vzponov na Golte. Asfaltirana cesta je odlična za kolesarjenje, saj ni obremenjena s prometom. Zadnji km poti je najahtevnejši, saj naklon preseže 40%. 

Itinerar:
Kolesarjenje pričnete na parkirišču pri spodnji postaji nihalke, nadaljujete vožnjo nazaj proti Mozirju. Pri gostilni Vid zavijete v smer Šmihel/Golte. Vožnja skozi gozd in kmetije je srednje zahteven vzpon. Peljete skozi vas Šmihel, prispete na ravninski del poti. Na križišču, malce nad Šmihelom zavijete levo in nadaljujete z vzponom. Tik pred vrhom je zahteven klanec. Za cestne kolesarje je konec poti pri Alpskem vrtu, do kjer je asfaltirana cesta. Do hotela vas loči 500 metrov makadmske ceste. V dolino se lahko spustite po isti cesti ali se odpravite v dolino z nihalko. 
Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 16 km
 • Vzpon/ sput: 1010 vm vzpona, 90 vm spusta
 • Tip terena:  vzpon
 • Težavnost:  zahtevno
 • Tip poti: asfaltirana cesta 
 • Priporočljiv tip kolesa: cestno, treking ali gorsko kolo

 

Zanimivosti ob poti: vasica Šmihel, Alpski vrt na Golte, nihalka Golte, razgled na dolino

 

 

C3 - LOGARSKA DOLINA - MOZIRJE Dolžina poti: 44 km, Trajanje vožnje: 2 ure

Opis poti: Za dobro pripravljene kolesarje, ki radi vozijo po cesti, je ta pot zares čudovita. Vožnja poteka ves čas ob reki Savinji, preči pomembne kraje Zg. Savinjske doline in konča tik pod slapom rinka, v Logarski dolini.

Itinerar:
Kolesarjenje pričnete na parkirišču pri spodnji postaji nihalke, nadaljujete vožnjo nazaj proti Mozirju. V krožišču izberete izvoz Logarska dolina. Po ravninskem delu poti skozi kraj Ljubno, nadaljujete pot proti Lučam. Ljubno je pomembna splavarska presolnica. Kmalu boste prispeli v Solčavo, ki je evropska destinacija odličnosti. V Solčavi lahko obiščete info center. Kmalu prispete na odcept za Logarsko dolino. Vstop v park je za kolesarje brezplačen. V vožnji boste občudovali vrhove, velike kmetije in travnike. Pot se ves čas vzpenja. Prvi del poti je za vami, tik po slapom Rinka. Prioročamo še kratek sprehod do slapa.

Podatki o poti:
 • Dolžina ture: 44 km
 • Vzpon/ sput: 750 vm vzpona, 80 vm spusta
 • Tip terena:  vzpon
 • Težavnost:  srednje zahtevno
 • Tip poti: asfaltirana cesta 
 • Priporočljiv tip kolesa: cestno, treking ali gorsko kolo
Zanimivosti ob poti: Ljubno – muzej splavarstva; Luče – TIC, Solčava – TIC, Logarska dolina – slap Rinka.

Cenik izposoje

IZPOSOJA KOLES

 

Kolo

Čas najema

Cena

MBT HARDTAIL

Do 2 uri

3 dni

4 dni

5 dni

6 dni

 

5,00 EUR

35,00 EUR

45,00 EUR

55,00 EUR

60,00 EUR

MBT FULLY

Do 2 uri

Do 3 ure

1 dan

2 dni

3 dni

4 dni

5 dni

6 dni

15,00 EUR

25,00 EUR

35,00 EUR

55,00 EUR

75,00 EUR

95,00 EUR

110,00 EUR

120,00 EUR

MTB DH

1 dan

Dodaten dan

35,00 EUR

25,00 EUR

Družinski popust -10%

 

VODENO KOLESARJENJE

 

Storitev

Število oseb

Cena

Najem kolesarskega vodiča

Do 5 oseb

Dodatna oseba

60,00 EUR

15,00 EUR

Vodena kolesarska tura

(vodič, kolo, oprema, prevoz)

5 ali več oseb

 

30,00 EUR / osebo

Vodena kolesarska tura

(vodič, prevoz)

 

20,00 EUR / osebo

Extreme downhill

(vodič, kolo,  zaščitna oprema, prevoz)

1 oseba

(do 6 ur)

100,00 EUR / osebo

Zimska doživetja

Preživite dan sredi zimske idile. Izkorisite dan za neizmerne užitke na 12 km urejenih smučarskih prog, ki so pravi raj za ljubitelje zimskih aktivnosti. Prostranost smučarskih tterenov zagotavlja adrenalin in pravi užitek za smučarje in deskarje, otroški poligon pa poskrbi za veselje najmlajših. Zasnežena narava privablja tudi številne ljubitelje turnega smučanja in teka na smučeh.

Wellness na smučišču

Le kaj bi se po celodnevni smuke želeli bolj kot blagdejno sprostitev. Tik ob smučišču, v hotelu Golte, si proviščite popolno mero razvajanja. Eden najsodobnejših in najlepših wellness centrov nudi masaže, sprostitev v savnah in masažnih bazenih. Prepustite se prijetnemu potovanju v svet čutnih užitkov.

Poslovni turizem

Na Golteh je poslovno dogajanje neločljivo povezano z vsem, kar ponuja neokrnjena narava. Ob sodobnih kongresnih prostorih je na voljo bogata izbira najrazličnejših aktivnosti v sklopu hotela in v okolici: smučanje, tekmovanja, kolesarjenje, plezanje, pohodništvo, spust s kajaki ali rafti, paintball, skok s padalom in še veliko več.

Zabava in dogodki

Dobro voljo in veselje vselej delimo z obiskovalci Golte na najrazličnejših lokacijah. Po končani smuki pridite na Apreski zabavo, spoznavajte kulinarične zgodbe, zaobljubita si zvestobo v Alpskem vrtu, praznujte s prijatelji v restavraciji z razgledom. Naša prednost je raznolikost, ki jo želimo deliti z vami.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj.